Lečenje zuba predstavlja endodontski tretman u narodu poznat kao vađenje živca. Endodontska terapija znači terapija unutrašnjosti zuba (lat. endo – unutra, dont – zub).

Iako prve asocijacije na ovaj termin upućuju na neprijatnost i bol, činjenica je da se danas postupak «vađenja živca» obavlja potpuno bezbolno uz anesteziju. Endodontski tretman ustvari znači «spašavati» zub jer pravilno izvedeno lečenje dovodi do očuvanja funkcije zuba koji bi u suprotnom bio izgubljen.

Jedan zub je sačinjen od tvrdih spoljnih struktura kao što su gleđ, dentin i cement kao i mekog tkiva – pulpe, koja se nalazi u unutrašnjoj šupljini. U zubnoj pulpi se pored nerava, popularnog «živca» nalaze krvni i limfni sudovi, vezivno tkivo…

Korenski kanali – Svaki živac ulazi u zub, kroz vrh njegovog korena. Od mesta ulaska, živac se pruža kroz centralni deo korena (kanal korena) i ulazi u širi prostor unutar krunice zuba, odnosno komoru pulpe. Zubni živac ima važnu ulogu u rastu i razvoju zuba, ali jednom kada zub nikne i završi razvoj, najispoljenija funkcija zubnog živca je senzorna funkcija, odnosno sposobnost zuba da reaguje na nadražaje kao što su toplo ili hladno.

Kako se obavlja endodontski tretman?

Lečenje kanala korena podrazumeva mehaničko čišćenje i ispiranje bakterija, raspadnutih organskih sastojaka i bakterijskih toksina koji su preostali nakon propadanja “zubnog živca”. Svi gore navedeni uzroci mogu dovesti do zapaljenske reakcije okolnog tkiva, odnosno bola, otoka i drugih stanja koja prate svako zapaljenje. Nakon čišćenja i ispiranja kanala korena sledi njegovo punjenje specijalnim pastama i kočićima kako bi prostor unutar zuba ostao hermetički zatvoren. Na taj način se otklanja mogućnost ponovnog naseljavanja bakterija unutar zuba i ponovnog javljanja zapaljenske reakcije sa svim svojim posledicama.

U slučaju da postoji periapikalna lezija (proces na vrhu korena zuba) postoje dva načina terapije

  1. Konzervativni – obrada kanala primenom raznih lekova(ova terapija se sprovodi u nekoliko poseta stomatologu
  2. Hirurški tretman – apikotomija tj resekcija korena zuba (intervencija pri kojoj se odgnu desni i ukloni proces ili cista u kosti )